רפורמת המזון שנכנסת לתוקפה ב-1.1.2023, נועדה להפחית רגולציה ולהקל על הייבוא, תוך שמירה על בריאות הציבור.
מדובר בצעד מהפכני של משרד הבריאות המבוסס על אימוץ של צורת רגולציה אירופאית אחידה ומתקדמת שתוריד את החסמים ביבוא מזון רגיש לישראל, כך שיבואן שעומד בסטנדרט "יבואן נאות" יוכל לעבור תהליך של שחרור סחורה מהיר מהנמל ומצד שני תגביר את הבקרה והאכיפה בדרכי השיווק.
"יבואן נאות" יהיה מחויב ליישם תכנית בטיחות מזון עצמית ולהירשם במרשם היבואנים הנאותים. מדובר בסטטוס דינאמי שייבדק באופן קבוע. יבואן שלא יעמוד בדרישות הרפורמה יאבד את המעמד כיבואן נאות ויחזור לייבא במסלול הרגיל המחייב בדיקות בנמל.
נכון להיום כבר ישנם 97 יבואנים שכבר הוגדרו כיבואנים נאותים ו-21 נוספים נמצאים בתהליך, תוך עמידה ביעד שהוגדר לתחילת הרפורמה.
מבחינתנו בפרוסולב, מעבר לעובדה שכל רפורמה שחוסכת בירוקרטיה במסגרת סיכון אפסי של בריאות הציבור, היא מבורכת. במקרה דנן מדובר על רפורמה לגיטימית לחלוטין כיוון ונשענת על מוצרים מאירופה שהם תחת רגולציה מקצועית ורצינית ובין כה וכה ישראל בתהליך להשוות רגולציה עם הקוד האירופאי.
סיבה נוספת לזכותה של הרפורמה היא גם חיסכון הכלכלי שהיא מאפשרת. והחיסכון בתשלום תשלומים מיותרים (בניגוד לעלויות של בדיקות וכד' שלפחות ניתן לומר עליהם שיש תמורה לעלות המשולמת), תשלומים בעבור עיכובים בלבד בנמלים, מפאת חוסר כוח אדם וכדו' של גופי הבירוקרטיה, גורמים נזק כלכלי ועיכוב סחורות מלהגיע למדף הצרכנים והעלות כרגיל נופלת על הצרכן.
מה נדרש מהיבואן על מנת לקבל תקן "יבואן נאות"?
על מנת לקבל תקן "יבואן נאות" ממשרד הבריאות, היבואן נדרש להעמיד מערכת בקרת בטיחות מזון עצמית שתיבדק ותאושר על ידי משרד הבריאות במסגרת הליך אישור.
הדרישות מיבואנים במסגרת תקן "יבואן נאות" כוללות בין השאר: ביצוע סקר סיכונים למוצר/ים המיובא/ים, קיום מערכת נהלים לבקרות איכות ובטיחות מזון, ביצוע בקרת מסמכים ובקרת תיעוד, ביצוע עקיבות למזון שסופק ללקוחות, תיעוד וניהול תלונות לקוח הקשורות לבטיחות מזון, ניהול מעקב דיגיטלי אחר חזרות יזומות של המוצר/ים בחו"ל ועוד.
ע"מ לקבל תו תקן "יבואן נאות" היבואן נדרש להגיש בקשה בטופס מקוון. הבקשה הכוללת את כל הנזכר לעיל, בנוסף להתחייבות היבואן לעמידה בנהלים שהוגשו בבקשה, ייסקרו ע"י משרד הבריאות אשר ייתן את החלטתו בדבר אישור או סירוב לבקשה.
פרוסולב מלווה את היבואן מההתחלה, על מנת שהתהליך יבוצע באופן מדויק ומקצועי ויכלול תשתית טובה והתנהלות שלא רק תעמוד בביקורת פתע של פקחי משרד הבריאות, אלא גם ובעיקר תביא לתוצאות חיוביות בהתנהלות השוטפת, להתייעלות ולחיסכון במשאבים בטווח הארוך.
על מנת שלא לקבל סירוב, אנו מציעים שירות ליווי מלא ליבואנים המעוניינים לקבל תו תקן "יבואן נאות" ממשרד הבריאות, ע"י מהנדסי מזון וטכנולוגי מזון מנוסים הבקיאים בדרישות הרגולטוריות.
השירות כולל:
- הכנת תיק מוצר כולל סקר סיכונים מלא, דוקומנטים של המוצר/ים וכו'
- תכנון רכש, יבוא והפצה מבוסס נקודות קריטיות בתהליך.
- הכנת תיק ספק/ים מלא.
- הכנת נהלי עבודה, טפסים וכו' המבטיחים קיום מערכת איכות ובטיחות מזון וטיפול מתאים בליקויים
- עקיבות – כתיבת נהלים ומדיניות.
- תלונות לקוח- הכנת מערכת קליטה, תיעוד וניהול של תלונות לקוח.
- הכנת נוהל לניטור דיגיטלי אחר חזרות יזומות של המוצר/ים בחו"ל (רי-קול)
- ביצוע הדרכות מקצועיות לצוות העובדים אשר אמונים יהיו לקיים את הנהלים
- בשוטף – ניתן לקבל שירות תחזוקה ו/או ביקורות תקופתיות אצל היבואן.
השירות כולל את הגשת הבקשה בשם הלקוח למשרד הבריאות תוך ליווי של מהנדס / טכנולוג מזון מנוסה, הבקיא בדרישות הרגולציה. שגם יחתום על כל המסמכים שיוגשו למשרד הבריאות.
חשוב לדעת!
מעבר לחובת הרישום לטובת הייבוא של המוצרים מחו"ל לישראל, ניתן לעשות שימוש במסמך התוכנית החתומה, גם לטובת ייצוא מוצרים מהארץ לאירופה המחייבים בדיוק את אותו המסמך.
לקוחות שיפעלו בנושא עם חברת פרוסולב ימצאו מערך מוכן של נהלים עבור "יבואן נאות" כאשר צוות פרוסולב יתאים את הנהלים בצורה מיטבית לאופי התפעולי של היבואן, ולסגנון היצרנים מהם הוא מייבא סחורות.
כמו בכל תהליך שהאחריות היא עליך, כדאי לפעול חכם ומדויק על מנת למנוע נזקים כלכליים וויכוחים עם יצרנים על פיצוי כאשר מגיעה סחורה פגומה.
הניסיון של פרוסולב ביבוא מוצרים, סחר בינלאומי, לוגיסטיקה והפצה – מאפשר קבלת החלטות מיטבית לנהלים שישמרו על האינטרסים של היבואן מבלי להכביד עליו בעודף "טופסולוגיה".