אבוקדו- פרי טרופי שנחשב למזון על בגלל הערכים התזונתיים העשירים והחשובים שיש בו בעיקר 70% של שומן בריא חומצות שומן טובות, ויטמינים מינרלים, אנטיאוקסידנטים, סיבים וקצת חלבונים מלאים.
אבל כמו לא מעט ירקות ופירות – כשלקוחות הקצה רוכשים אותם בסופרים ובשווקים הם בוחרים את המוצרים היפים ולא מעט חקלאים נשארים עם סחורה שמבחינה תזונתית היא טובה מאוד אבל מבחינה חיצונית פחות והרבה תוצרת הולכת לאיבוד.
לפני מספר שנים פנתה אלינו לפרוסולב חברה חקלאית גדולה שרצתה לעשות שימוש חכם בדיוק באותה תוצרת של אבוקדו שלא מצליח להימכר בגלל שהמראה החיצוני של הפירות לא מושלם.
החברה ביקשה מארתורו גייפמן המנכ"ל המשותף- טכנולוג מזון וותיק לייצר מוצר ארוז של מחית אבוקדו מאותה התוצרת, שתהיה מורכבת ממספר זנים שונים ותחזיק מעמד בלי להשחיר כמה שיותר זמן- ולשמור על הטעם המקורי של האבוקדו. והאתגר הגדול באמת היה הבקשה שלא לכלול בתהליך הקפאה אלא לשמור את המוצר כל הזמן בקירור.
כדי לגשת לפרויקט – בוצע שלב מקדים חשוב שעסק בלימוד של כל זני האבוקדו, תקופת הגידול ותהליך האבחלה של הפרי מרגע הקטיף.
לכל זמן בוצעו תהליכי אבחלה שונים איזון הלחות, הטמפרטורות, והגזים והוספת אפילן עד לקבלת תוצאות רצויות.
בסיום האבחלה הרצויה לכל זמן התווספו נוגדי חמצון טבעיים למחית האבוקדו ונבדק משך הזמן מפתיחת האריזה עד להשחרה.
משך הזמן הארוך ביותר שגענו אליו היה 24 שעות מרגע פתיחת האריזה ועד להשחרה של המחית- מה שהיה הפתעה מוחלטת כי משך הזמן שהוגדר כאידאלי היה קצר מזה.
בסיום הבדיקות על כל זן בנפרד ביצענו ערבוב של מספר זנים יחד. ומשום שכל זן גדל בתקופה שונה ושומרים אותו בחדרי קירור – בוצע אבחלה מותאמת לכל זן כדי להגיע למוצר האופטימלי ויצרנו את המחיות.
בשלב הבא נרכשו מכונות ייחודיות, שהתווספו למיכון הקיים כדי לקלף וליצור את המחיות באופן תעשייתי.
תהליך העבודה נמשך קרוב לשנה והחברה הייתה מרוצה מאוד מהתוצאה.
המוצר הוצע לשווקים אירופאיים ולא הוצע לצרכנים בארץ היות ומחירי האבוקדו עלו ברמה כזו שהצרכנים הישראליים החלו לצרוך גם את התוצרת הלא מושלמת ולא נשאר אבוקדו לייצר ממנו את המחיות לשימוש מקומי.
אבוקדו ישראלי הוא אחד מהתוצרים החקלאיים החשובים שחקלאי ישראל מייצאים לשווקים באירופה. כיום ניתן לצרוך אבוקדו כמעט בכל עונות השנה הודות לזנים השונים שגדלים בתנאי אקלים שונים וגם הודות לאפשרות לשמור בקירור את הפירות לאחר הקטיף לאורך זמן.
חשוב לדעת שזני האבוקדו הקיציים מכילים אחוז יותר גבוה של מים ופחות שומן.